„Dacă de uiţi de sus, ţi se rupe inima", a spus Rachel Notley, premier la provinciei Alberta, care a mers la Fort McMurray şi în împrejurimi, unde circa 250 de pompieri, nouă avioane cu apă şi peste zece elicoptere încercau să oprească extinderea incendiilor.

„Este o pierdere pe care cu greu ne-o putem imagina”, a declarat premierul canadian, Justin Trudeau. „Previziunile nu numai că s-au confirmat, dar au fost chiar mai grave decât ne puteam închipui”, a afirmat şi Melissa Blake, primar al oraşului Fort McMurray.

Pompierii au spus că este un foc greu de stăpânit din cauza vântului care bătea cu 40 de kilometri pe oră şi care alimenta flăcările din unele părţi ale oraşului. În contextul unor temperaturi record (31 de grade Celsius miercuri la Fort McMurray) şi al aerului fără pic de umezeală, pădurea boreală este uscată, iar flăcările avansează rapid. Serviciul de urgenţă din Alberta a ordonat evacuarea obligatorie a locuitorilor oraşului (100.000 de locuitori), cu excepţia unui sector din jurul aeroportului.

„Sunt incendii catastrofale, iar situaţia este explozivă”, a declarat Bernie Schmitte, director delegat pentru păduri în Alberta, apreciind că peste 10.000 de hectare de teren au fost devastate de flăcări.