„Japonia ar prefera în mod foarte clar ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Este mai bine pentru toată lumea ca ea să rămână într-o Europă puternică", a subliniat premierul Abe, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic, David Cameron.

Shinzo Abe a amintit că în jur de 1.000 de firme japoneze sunt prezente în Marea Britanie, unde au 140.000 de angajaţi, mai ales în industria auto.

„Multe dintre aceste firme s-au instalat în Marea Britanie tocmai pentru că această ţară constituie o poartă de intrare în UE", a comentat premierul nipon, aflat la Londra pentru a pregăti summitul G7 programat să aibă loc la sfârşitul lunii mai în Japonia.

„Prietenii Marii Britanii din toată lumea, inclusiv din Japonia, vor urmări decizia voastră din 23 iunie cu foarte mare atenţie", a adăugat Shinzo Abe.

În aceeaşi conferinţă de presă, David Cameron, care a convocat referendumul din 23 iunie şi conduce campania în favoarea rămânerii ţării în UE, a menţionat că investiţiile japoneze în ţara sa însumează 38 miliarde de lire sterline (48 miliarde de euro), „o cifră enormă".

De altfel, argumentele economice se numără printre cele mai puternice invocate de premier pentru a-şi convinge compatrioţii să voteze pentru rămânerea în blocul comunitar, la care britanicii au aderat în 1973.