„De la Mediterana la Polul Nord”, această apărare a graniţelor UE constituie o „provocare pentru viitorul Europei", a declarat cancelarul german, într-o conferinţă de presă comună cu şeful guvernului italian, Matteo Renzi.

Ea a subliniat că în joc se află „libera circulaţie” în Europa, cancelarul german insistând asupra importanţei „respectării demnităţii umane” a migranţilor. Şeful guvernului german a insistat totodată asupra necesităţii de a „împărţi povara” fluxului migratoriu pentru că, a subliniat ea, „nu este posibilă închiderea frontierelor”.

La rândul său, premierul italian a subliniat necesitatea unei „strategii pentru Africa”, aşa cum a fost cazul pentru rezolvarea problemei „rutei Balcanilor”, care a condus sute de mii de refugiaţi din Turcia în Grecia.

În opinia şefului guvernului italian, „important este să investim în Africa”, în condiţiile în care migranţii proveniţi de pe acest continent reprezintă cea mai mare parte a celor care sosesc pe ţărmurile Italiei.

„Italia susţine o strategie pe termen lung şi Uniunea Europeană este cea care trebuie să preia conducerea", a adăugat el.

În acest context, Renzi i-a criticat pe 'prietenii austrieci' care doresc să instaleze un dispozitiv anti-imigranţi la frontiera comună cu Italia, în pasul Brenner.

În cadrul întrevederii, Angela Merkel şi Matteo Renzi au discutat şi alte subiecte, între care pregătirea summiturilor G7 şi G20 anul viitor, şeful guvernului italian încheind conferinţa de presă cu fraza: „Fie câştigăm, fie pierdem împreună" cu Germania.