„Incendiul avansează rapid, a fost declarat ordinul de evacuare" pentru toate cartierele oraşului cu 100.000 de locuitori, au anunţat în jurul marţi seară serviciile de urgenţă din Alberta.

„Este o situaţie înfricoşătoare şi stresantă pentru persoanele care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţa în aceste condiţii", a declarat premierul provinciei, Rachel Notley, în cursul unei conferinţe de presă.

Obiectivul este de „a asigura securitatea persoanelor, de a le determina să părăsească oraşul şi de a supraveghea că sunt nevătămate şi în siguranţă", a adăugat ea.

Până în acest stadiu, „am fost informaţi că nu există niciun rănit şi nicio victimă", a continuat Rachel Notley, menţionând că spitalul era în curs de evacuare marţi seară. 

Ţinut sub control până luni seară în sudul oraşului, incendiul a fost împins de vânturi spre nord-est cu 50 de kilometri pe oră şi a cuprins rapid marţi primele cartiere din cauza secetei care afectează provincia unde recordurile de temperatură au ajuns la aproape 30 de grade Celsius.

„În total, nouă bombardiere de apă, 12 elicoptere şi peste o sută de pompieri" luptă cu focul, iar alţii au fost chemaţi ca întăriri, a explicat viceministrul agriculturii responsabil cu pădurile, Bruce Mayer.

Rachel Notley a adăugat că, iniţial, au fost mobilizaţi 160 de poliţişti pentru a organiza evacuarea a 30.000 de persoane din partea de sud a oraşului.

Anunţând în jurul orelor 22.00 GMT primele evacuări şi "altele care urmează", Melissa Blake, primarul din Fort McMurray, a lansat un apel populaţiei la calm pentru a ajunge la refugiile, cele mai multe improvizate, situate la circa 20 de kilometri spre nord. 

În acest oraş locuit în principal de lucrători ai companiilor petroliere care exploatează şisturile bituminoase, responsabilii au atras atenţia că mai multe locuinţe au căzut pradă flăcărilor şi că incendiul se extinde.

„Ca importanţă a evacuării, este cea mai importantă organizată vreodată în provincie", a apreciat premierul Notley.

Televiziunile locale au arătat imagini cu lungi coloane de maşini mergând spre nord pe autostrada din mijlocul oraşului cuprins de flăcări. Cu autostrada închisă spre sud, aeroportul a fost nevoit să îşi anuleze numeroase zboruri din cauza dificultăţilor întâmpinate de pasageri pentru a ajunge la aerogară, potrivit autorităţilor portuare. 

Împreună cu guvernul federal, se are în vedere un pod aerian. Dacă această măsură excepţională va fi pusă în aplicare, obiectivul "va fi înainte de toate pentru persoanele cu probleme medicale, iar prioritatea noastră va fi să le îndreptăm" spre alte unităţi sanitare, a explicat Rachel Notley.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a dat asigurări că urmăreşte evoluţia situaţiei dramatice. "Mă gândesc la persoanele care au fost afectate de incendiul de la Fort McMurray (...) Fiţi prudenţi şi urmaţi ordinele de evacuare", a scris el pe contul său de Twitter.