Potrivit şefului guvernului de la Ankara, rezoluţiile Naţiunilor Unite oferă Turciei 'legitimitate' de a intra pe teritoriul Siriei pentru a lupta împotriva SI şi a altor combatanţi, în numele dreptului la autoapărare.

„Dacă trupele terestre vor deveni vitale, le vom trimite. Suntem pregătiţi să luăm toate măsurile în interiorul şi în afara Turciei pentru a ne apăra”, a subliniat Davutoglu, cu câteva ore înainte ca două rachete să lovească miercuri, fără a face victime, oraşul Kilis, la frontiera cu Siria, unde 19 persoane au fost ucise în acest an de tiruri repetate de artilerie executate de SI.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a reacţionat la acest nou incident, subliniind că Turcia va răspunde oricăror tiruri de rachete trase de SI şi avertizând că jihadiştii vor suferi pierderi şi mai mari dacă vor continua atacurile.

„La orice atac a existat o replică şi va continua să existe. Daesh (acronimul în limba arabă al SI) a suferit cele mai mari pierderi în operaţiuni pe care le-a purtat împotriva oraşului Kilis. Dacă va continua, va avea pierderi şi mai mari”, a promis Erdogan, într-o reuniune cu autorităţi locale.

Turcia a tras 5.330 de obuze împotriva unor poziţii, adăposturi şi baze ale SI, omorând 370 de combatanţi, potrivit unei ştiri transmise marţi de agenţia Anadolu. În paralel, 492 de jihadişti au fost ucişi în cele 167 de lovituri aeriene executate de aviaţia turcă, bilanţ care îi include şi pe cei 32 de militanţi omorâţi în apropierea taberei militare Bashiqa, în nordul Irakului, conform aceleiaşi surse.