Această estimare a fost avansată de raportul „2016 Global Slavery Index” al „Walk Free Foundation”, iniţiativă lansată în 2012 de magnatul australian al minelor Andrew Forrest, pentru a sensibiliza cu privire la formele moderne de sclavie, extrem de diferite.

Trafic de persoane, prostituţie forţată, copii-soldat, munca forţată, folosirea copiilor în comerţul internaţional de stupefiante — aceste forme de sclavie modernă se multiplică astăzi, în mare parte din cauza vulnerabilităţii exacerbate de sărăcie, discriminare şi excluziune socială, dezvăluie la rândul său ONU.

Raportul elaborat de „Walk Free Foundation” compilează informaţii din 167 de ţări, rezultate din 42.000 de interviuri în 53 de limbi, pentru a determina numărul de persoane reduse la sclavie şi răspunsul guvernelor.

El avansează un număr de „persoane vizate” în creştere cu 28% în raport cu doi ani în urmă, însă aceasta se traduce mai degrabă printr-o îmbunătăţire în colectarea datelor decât printr-o agravare a problemei, dificil de cuantificat.

Potrivit raportului, India este ţara care numără cele mai multe persoane reduse la sclavie (18,35 de milioane), însă în Coreea de Nord incidenţa acestui flagel este cea mai puternică (4,37% din populaţie), iar răspunsul guvernului este cel mai slab.

În total, 124 de ţări au inclus traficul de fiinţe umane în jurisdicţia criminală, conform Protocolului ONU din 2003 ce vizează prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special de femei şi de copii. De asemenea, 96 de ţări au adoptat planuri de acţiune pentru a coordona răspunsul guvernamental. Cu toate acestea, potrivit lui Forrest, mai sunt multe lucruri de făcut.

Sclavia este cea mai răspândită în Asia. În urma Indiei, se plasează China (3,39 milioane de oameni reduşi la sclavie), Pakistanul (2,13 milioane), Bangladeshul (1,53 de milioane) şi Uzbekistanul (1,23 milioane).

În ceea ce priveşte incidenţa fenomenului, Uzbekistanul (3,97%) şi Cambodgia (1,65%) se află pe „podium”, după Coreea de Nord, singura naţiune din lume care nu a criminalizat formele moderne de sclavie.

Raportul deplânge, de asemenea, răspunsul slab al guvernelor în Iran, China şi Hong Kong faţă de acest flagel.