Cu puţin timp în urmă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunţa un bilanţ de 880 de morţi, având la bază noi informaţii de la supravieţuitori şi din alte accidente. 

Săptămâna trecută, autorităţile italiene au coordonat zeci de operaţiuni de salvare pe ruta maritimă Libia-Italia, salvând aproximativ 13.000 de oameni. Cel puţin trei naufragii au avut loc de asemenea miercuri, joi şi vineri şi cel puţin 50 de trupuri au fost recuperate. 

Ţinând cont de informaţiile furnizate de supravieţuitori privind persoanele dispărute, aproximativ 500 de oameni au murit joi, între 200 şi 250 au murit miercuri şi alţi 200-250 şi-au pierdut viaţa vineri. Între 47 şi 48 de persoane sunt date dispărute din alt accident, a declarat la Roma un purtător de cuvânt al OIM, Flavio Di Giacomo.'Dacă adăugăm aceste cifre, depăşim cu mult 1.000', a afirmat el. 

Di Giacomo a afirmat că fluxurile de migranţi spre Italia au crescut din cauza că traficanţii în Libia au folosit bărci din lemn mai largi, capabile să transporte până la 700 de persoane, precum şi bărci pneumatice care aveau capacitate pentru numai 100 de persoane. 'Aceasta a avut un efect de creştere a plecărilor şi deceselor', a menţionat el. 

La Geneva, purtătorul de cuvânt al UNHCR, William Spindler, a arătat că traficanţii libieni încearcă să obţină cât mai mult profit înainte de începerea Ramadanului, la începutul lunii iunie.