Un tribunal din Cairo i-a găsit pe Mohamed Badie şi 35 de coinculpaţi vinovaţi de incitare la violenţele soldate cu trei morţi la Ismailia, în nordul ţării, la scurt timp după destituirea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.

Liderul Fraţilor Musulmani a primit deja trei sentinţe de condamnare la moarte, în primă instanţă, în 2015, tot pentru incitare la violenţe, şi cinci la închisoare pe viaţă, o pedeapsă care în Egipt echivalează cu maximum 25 de ani de detenţie.

Începând din iulie 2013, când armata, condusă atunci de actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi, l-a înlăturat pe Mohammed Morsi, sute de membri şi susţinători ai Fraţilor Musulmani au fost condamnaţi la moarte în cadrul unor procese în masă denunţate de ONU.

Mohammed Morsi a fost condamnat la moarte pentru aceleaşi capete de acuzare în aprilie 2015, dar şi la detenţie pe viaţă şi 20 de ani de închisoare în alte două procese. El riscă pedeapsa capitală într-un al patrulea proces.

Condamnaţii au înaintat recurs la toate sentinţele în primă instanţă, iar pentru Mohamed Badie a fost ordonat un nou proces de către Curtea de Casaţie, care i-a anulat una din condamnările la moarte.

Fraţii Musulmani, care au câştigat toate alegerile după înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak în 2011 în urma unei revolte populare, au fost scoşi în afara legii ca „organizaţie teroristă” de noua putere în 2013.