Două milioane de persoane erau aşteptate în timpul zilei, potrivit organizatorilor, al căror scop este o mare mobilizare pentru ca legea „identităţii de gen să fie aprobată în parlament". Acest proiect din 2013 obligă, printre altele, serviciile de sănătate să fie însărcinate cu operaţiile de schimbare de sex.

Parada „împotriva trans-fobiei" a început la ora locală 13:10 (16:30 GMT) pe Bulevardul Paulista şi urma să se încheie la 18:00 (21:00 GMT) cu un concert.

Marşul „Gay Pride" din Sao Paulo este considerat unul dintre cele mai mari din lume.

Prima ediţie, în 1996, a adunat 2.000 de persoane, dar astăzi a devenit unul dintre motoarele turismului în acest oraş cu peste 20 de milioane de locuitori cu suburbiile.

Protestele împotriva preşedintelui interimar, Michel Temer, care a înlocuit-o pe Dilma Rousseff suspendată din funcţie de Senat pentru a fi pusă sub acuzare, a deschis parada pentru care au fost mobilizaţi peste o mie de poliţişti.

La 18 mai, deputaţii evanghelici au înaintat un proiect de suspendare a dreptului travestiţilor şi transsexualilor de a-şi utiliza „numele social" şi nu cel oficial înregistrat în administraţiile publice, drept acordat în aprilie de guvernul lui Rousseff.

Un proiect de lege pentru a pedepsi homofobia se loveşte de ani de zile de rezistenţa curentelor catolice şi evanghelice în parlament. Peste 300 de crime pe an sunt înregistrate în ţară, potrivit organizaţiei Gay da Bahia.

În 2011, uniunea stabilă a cuplurilor de homosexuali a fost recunoscută de Curtea Supremă, care le-a garantat aceleaşi drepturi ca şi cuplurilor heterosexuale.