Guvernul turc a aprobat renunţarea la vize pentru cetăţenii UE din momentul în care Uniunea Europeană îşi relaxează exigenţele în materie de vize pentru cetăţenii turci, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial al Turciei. Măsura a fost adoptată conform celor 72 de condiţii puse Ankarei de Bruxelles.

Oficialul a confirmat că măsura se va aplica şi ciprioţilor greci.

„Aceasta nu înseamnă recunoaşterea Ciprului. Dacă UE anulează vizele pentru cetăţenii turci, şi noi vom anula vizele pentru ţările UE", a declarat acelaşi oficial turc.

„În acest moment, ciprioţii greci pot deja să călătorească în Turcia, dar noi le emitem viza pe un document distinct. Cu acest nou aranjament, ei nu vor avea nevoie de viză", a mai spus el.

Unul dintre cele mai mari obstacole în ameliorarea relaţiilor Turciei cu Uniunea Europeană este refuzul Ankarei de a recunoaşte ca membru al UE Ciprul, insula mediteraneană divizată de patru decenii între nordul ei, aflat sub control turcesc şi recunoscut doar de Ankara, şi sudul cipriot grec, al cărui guvern dispune de recunoaştere internaţională.