Potrivit raportului Transparency International, dat publicităţii marţi, 61 % dintre cetăţenii chestionaţi (Yemen, Egipt, Sudan, Maroc, Liban, Algeria, Teritoriile palestiniene, Tunisia şi Iordania) consideră că în cursul anului trecut corupţia a crescut, dar cifrele variază mult de la un teritoriu la altul.

Astfel, 92% dintre cetăţenii intervievaţi din Liban, 84% din Yemen şi 75% din Iordania cred că fenomenul corupţiei a crescut, comparativ cu 28% în Egipt şi 26% în Algeria. Dintre persoanele chestionate, 77% dintre yemeniţi şi 50% dintre egipteni au recunoscut că au dat mită pentru a avea acces la un serviciu public, faţă de 9% dintre tunisieni şi 4% dintre iordanieni.

Opinia publică din ţările respective nu consideră deloc pozitivă activitatea guvernului lor în materie de luptă împotriva corupţiei, populaţia calificând drept proastă acţiunea autorităţilor, cifrele variind de la 91% dintre cei intervievaţi în Yemen, la 58% în Egipt.

„Nemulţumirea faţă de lideri şi regimurile corupte era un catalizator cheie al dorinţei de schimbare în regiune, îndeosebi în cursul manifestaţiilor din timpul Primăverii arabe. Cinci ani mai târziu, studiul arată că guvernele n-au depus decât puţine eforturi pentru a aplica legile împotriva corupţiei'', relevă Transparency International, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Berlin.

Organizaţia este preocupată îndeosebi în legătură cu efectele corupţiei în Liban, care trece printr-o criză politică profundă, fiind privat de preşedinte de doi ani şi de alegeri legislative din 2009.

Potrivit autoarei raportului, Coralie Pring, o situaţie similară este şi în Yemen, care a fost cuprins rapid de un război civil.

O notă de speranţă, printre cele nouă ţări şi teritorii menţionare, se întrevede în Tunisia, singura ţară din Primăvara arabă care nu a plonjat în haos sau în dictatură.

„Tunisia are într-adevăr un bun rezultat, potrivit studiului. Mulţi oameni cred că se poate face ceva împotriva corupţiei'' la nivelul lor, afirmă dna Pring, 71% dintre ei estimând că 'oamenii obişnuiţi pot face diferenţa'. Cu toate acestea, 62% spun că acţiunea guvernului este proastă şi 64% cred că corupţia va continua să crească.