„Moscova a anexat ilegal Crimeea, susţine separatiştii din estul Ucrainei şi încalcă dreptul internaţional. Este motivul pentru care lărgim prezenţa noastră la graniţele estice ale alianţei”, a spus Stoltenberg.

Potrivit lui, acum se discută varianta, potrivit căreia, în fiecare dintre ţările baltice şi Polonia să fie desfăşurat câte un batalion internaţional, aceste forţe staţionând acolo în regim de rotaţie. Decizia finală va fi luată înainte de summitul ţărilor membre NATO la Varşovia, în iulie 2016.

„Potrivit definiţiei Moscovei,” forţe combatante substanţiale” înseamnă staţionarea permanentă a cel puţin 1.000 de soldaţi într-un singur stat membru NATO. Mai avem mult până să atingem acest indicator”, a declarat secretarul general NATO.

De asemenea, el a menţionat că nu există niciun indiciu că în viitorul apropiat Rusia va ataca vreuna dintre ţările membre ale alianţei.

„Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi, trebuie să le asiguram statelor membre NATO deplina solidaritate şi, în acelaşi timp, să efectuăm o politică de izolare a Rusiei”, a declarat Stoltenberg, numind aceste măsuri „justificate, de apărare şi conforme cu dreptul internaţional”.

El a subliniat faptul că NATO nu caută confruntarea cu Rusia şi nu aspiră la Războiul Rece. De asemenea, el a menţionat că toate activităţile NATO sunt un răspuns la anexarea Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei.

De asemenea, secretarul general al NATO a remarcat că canalele de dialog politic trebuie să fie deschise, în scopul căutării modalităţilor de a reduce tensiunea şi riscul de incidente militare. Cu toate acestea, el nu a exclus faptul că, înainte de summitul de la Varşovia, să aibă loc o altă reuniune în cadrul Consiliului Rusia-NATO.