În total, 3.469 de persoane au plecat din Turcia şi au ajuns în Grecia în aprilie, comparativ cu 13.556 în aprilie 2015, au indicat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi organismul grec pentru gestionarea crizei migraţiei. 

Numărul migranţilor — dintre care mulţi refugiaţi din zonele de conflict din Siria, Irak şi Afganistan — a explodat în primăvara lui 2015 şi circa un milion de migranţi au ajuns pe ţărmurile Europei anul trecut. 

În martie, Uniunea Europeană şi Turcia au semnat un acord în baza căruia Ankara beneficiază de o serie de măsuri, de la primirea unui ajutor de câteva miliarde de euro pentru refugiaţi la accesul fără viză în spaţiul comunitar pentru cetăţenii turci, în schimbul reprimirii migranţilor ajunşi ilegal în Grecia. 

Până în prezent, Atena a trimis în Turcia, în baza acordului, doar 400 de migranţi, din zecile de mii de persoane rămase blocate în Grecia din cauza închiderii graniţelor mai la nord. 

Cifrele privind sosirile de migranţi de la începutul lui 2016 arată un efect de descurajare al acordului, cu aşa-zişii migranţi ilegali returnaţi Turciei în schimbul unor refugiaţi sirieni relocaţi direct din Turcia. 

În ianuarie curent 67.415 migranţi au sosit în Grecia, în februarie — 57.066 şi în martie, ultima lună când graniţele mai erau deschise, 26.971 de persoane. În primele două zile ale lunii mai, doar 112 persoane au sosit în insulele greceşti.