Potrivit unui comunicat al Comandamentului forţelor comune care coordonează lupta împotriva grupării extremiste Stat Islamic, acestea au preluat de la jihadişti controlul mai multor sate situate de-a lungul fluviului Eufrat.

Divizia 7-a a armatei irakiene, care înainta dinspre localitatea Al-Baghdadi spre sud, a reuşit să facă joncţiunea cu forţele serviciului de contraterorism, care avansa dinspre Hit către nord.

„A fost astfel deschisă ruta între Hit şi Haditha, trecând prin Al-Baghdadi, după un asediu de 18 luni, impus de către teroriştii Daesh'', se precizează în comunicat, care foloseşte acronimul în arabă pentru Stat Islamic.

Responsabilul militar al zonei, generalul Ali Ibrahim Daboun, a declarat pentru AFP că „a fost străpuns asediul localităţilor Haditha şi Al-Baghdadi după eliberarea unei autostrăzi strategice între Al-Baghdadi şi Hit''.

Haditha (210 km nord-vest de Bagdad) este cel de-al treilea oraş ca mărime din vasta provincie Al-Anbar şi se află în apropiere de cel de-al doilea mare baraj hidraulic al ţării.

Forţele de securitate, susţinute de aviaţia coaliţiei internaţionale conduse de către SUA, au recucerit importante teritorii de la Stat Islamic în ultimele luni, dar jihadiştii controlează în continuare vaste zone la nord şi la vest de Bagdad.