Deţinătoare a două premii Oscar, Cate Blanchett, despre care criticii de film susţin că este cea mai talentată actriţă din generaţia sa — a fost numită ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR după vizita sa într-o tabără de refugiaţi în Iordania, după ce timp de mai mulţi această poziţie a fost ocupată, în special, de actriţa americană Angelina Jolie.

„Sunt mândră să-mi asum acest rol”, a declarat Cate Blanchett, 46 de ani, subliniind că nu a existat „niciodată o perioadă mai crucială pentru a fi de partea refugiaţilor şi de a ne arăta solidaritatea”.

„Trecem printr-o criză fără precedent şi trebuie să existe o împărţire a responsabilităţilor în lumea întreagă”, a adăugat Cate Blanchett.

Peste 60 de milioane de persoane au fost înregistrate ca deplasate din cauze de forţă majoră anul trecut la nivel mondial, ceea ce constituie un număr record, între care o treime sunt refugiaţi, potrivit UNHCR.

Solidaritatea cu acestea pare să se diminueze în Europa, după cum arată succesul partidelor populiste şi xenofobe, în timp ce bătrânul continent cunoaşte cea mai gravă criză a migraţiei după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Este ca şi cum abordăm o răscruce de drumuri, vom lua calea compasiunii sau pe cea a intoleranţei?”, a spus actriţa. „Ca mamă, vreau copiii mei să ia calea compasiunii”, a adăugat ea.

Acest anunţ survine după ce Cate Blanchett, care a putut fi văzută recent în filmele „Carol” de Todd Haynes sau „Blue Jasmine” de Woody Allen, a efectuat recent o vizită în Iordania pentru a lua cunoştinţă de operaţiunile umanitare aplicate în cazul refugiaţilor sirieni nevoiţi să plece din ţara lor în urma celor cinci ani de conflict. Ea s-a întâlnit cu familiile unora dintre ei şi le-a ascultat relatările, conform UNHCR.

Cate Blanchett colabora deja cu UNHCR de un an pentru a sensibiliza opinia publică în ceea ce priveşte soarta persoanelor strămutate forţat, făcând şi o vizită în Liban, unde s-a întâlnit cu apatrizi.