Aria Ladjedvardi, un german de 21 de ani de origine iraniană, a compărut în faţa Camerei Penale a Curţii de Apel din Frankfurt, unde urmează să fie judecat până în 14 iunie pentru comiterea unei crime de război.

El este acuzat că ar fi pozat împreună cu alţi doi bărbaţi în faţa a două capete înfipte în ţepuşe în Siria în primăvara anului 2014 şi că apoi ar fi postat aceste imagini pe Facebook.

Potrivit Parchetului federal, pentru că cei trei combatanţi doreau să ridiculizeze victimele pe care le considerau necredincioase şi să le înjosească după moarte.

Aria Ladjedvardi fusese reţinut în octombrie 2015 în regiunea Frankfurt în cursul unei percheziţii în apartamentul său, întrucât era vizat de un mandat de arestare. El se află de atunci în detenţie provizorie.

Acesta a mers în Siria în primăvara anului 2014 pentru a se înrola în miliţiile islamiste. El ar fi regăsit acolo o cunoştinţă din Germania, împreună cu care s-a instruit în mânuirea armelor, potrivit Parchetului.

Zece anchete legate de Siria şi Irak pentru crime de război sunt în prezent instrumentate la Parchetul federal şi peste 30 de proceduri împotriva unor ex-jihadişti pentru apartenenţă la un grup terorist.

Procesul lui Aria Ladjedvardi este primul de acest gen în Germania, o ţară care a primit 1,1 milion de refugiaţi în 2015, dintre care jumătate provenind din Siria şi Irak, prilej pentru înmulţirea surselor de informaţii despre abuzurile comise în aceste ţări, destabilizate de regimul lui Bashar al-Assad şi de cuceririle grupării Stat Islamic, precum şi de alte miliţii înarmate.

Semn al importanţei crescânde al acestor dosare, circa 25-30 de informaţii sosesc în fiecare zi la anchetatori prin procedurile cererilor de azil, care includ de la sfârşitul anului 2013 un chestionar sistematic privind crimele de război, rezervat cetăţenilor sirieni.