Tânăra activistă a fost „paraşutată” în acest serviciu în urmă cu 6 luni de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează Reuters.

„Am discutat cu oficiali care au lucrat înainte la vama din Odesa şi am înţeles că mita pentru a ajunge şef era de circa 5 milioane de dolari”, a dezvăluit ea, fără să precizeze cine plătea mita şi cui.

Marusevska a implementat reformele cu ajutor financiar american. „Am dat afară toţi şefii de departamente”, a precizat ea, iar mulţi dintre şefii de la punctele vamale au plecat.

„Mă sunau cei de la centru şi mă întrebau ‘Ce faci?! Distrugi un întreg sistem”, a mai dezvăluit tânăra.

Noii poliţişti de frontieră au fost angajaţi prin concurs şi apoi şcoliţi de SUA şi UE în cadrul unui program de ajutor pentru implementarea reformelor.

Iulia Marusevska a făcut publice toate tarifele şi le-a pus pe Internet. Era cât pe ce să renunţe la un moment dat din cauza frustrărilor: noul sistem informatizat era pus la punct cu întârziere.

„Părea că nimeni nu e cu adevărat interesat de reformarea vămii. Am văzut că nu există voinţă politică”, a mai spus ea.

La biroul vămii din Odesa lucrează 1.303 poliţişti care aduc lunar 48 de milioane de dolari la buget.

Activitatea ei a stârnit critici, inclusiv din partea şefilor, care i-au reproşat că nu are experienţă şi că rămâne în continuare o activistă. Chiar luna aceasta ea şi-a acuzat public şeful că încearcă să o dea afară.

În replică, acesta s-a plâns de rezultatele ei „negative”, arătând că în timp ce veniturile Ucrainei au urcat cu 21%, cele ale vămii din Odesa au scăzut cu 30% din cauza managementului ei defectuos.

Adevărul este că măsurile anticorupţie luate de tânăra şefă au speriat companiile obişnuite să dea mită, care s-au mutat la alte puncte vamale.

Marusevska nu s-a ferit să acuze şi serviciile secrete (SBU) că sabotează construcţia unui nou terminal.

Sub regimul ei, timpul în care mărfurile trec prin vamă a scăzut de la 4 ore şi 48 de minute la doar 38 de minute, susţin datele prezentate de ea.

Şi totuşi, Iulia se declară nemulţumită, pentru că, spune ea, se poate face mai mult, mai repede şi mai bine.