Atacul s-a produs în jurul orei 11.00 (locale şi GMT) şi a vizat „un convoi al forţei Minusma, prins într-o ambuscadă la 30 km vest de oraşul Sevare", în regiunea Mopti, a anunţat MINUSMA într-un comunicat.

„Potrivit informaţiilor preliminare, cele cinci Căşti albastre au fost ucise. O altă persoană este grav rănită şi în prezent este transportată către o unitate medicală", a adăugat sursa citată.

„Condamn cu cea mai mare vigoare această crimă abjectă, care se adaugă altor acte teroriste care au vizat trupele noastre de menţinere a păcii şi care constituie crime împotriva umanităţii în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Mahamat Saleh Annadif, reprezentant special al secretarului general al ONU şi şef al MINUSMA.

„Acest act odios de terorism este cu atât mai revoltător cu cât el fost comis în timpul Zilei internaţionale a Căştilor albastre", a subliniat Annadif.

ONU nu a precizat naţionalitatea victimelor dar o sursă din cadrul poliţiei din Mali a precizat că cel puţin patru din cei cinci militari morţi sunt din Togo.

„Căştile albastre din Togo erau într-o misiune de pace în sectorul unde agricultorii şi crescătorii de vite s-au înfruntat recent. Ei au fost ucişi la circa 50 km de Mopti, unde autovehiculul în care se aflau a lovit o mină care a explodat, iar apoi a avut loc un atac terorist", a declarat sursa contactată telefonic de AFP.

Este pentru prima dată când Căşti albastre ale MINUSMA sunt ucise în centrul Mali. Acest atac are loc după ce vineri cinci soldaţi din Mali şi-au pierdut viaţa în urma exploziei unei mine în nordul ţării.