„Readmisia a fost realizată cu o viteză record pentru Europa", şi-a exprimat satisfacţia prim-ministrul Boiko Borisov la finalul unei reuniuni a poliţiei de frontieră şi a unei unităţi a armatei la Blagoevgrad. 

„Le-am trimis un semnal puternic traficanţilor care abuzează de aceşti nefericiţi", a subliniat ministrul de interne Rumiana Bacivarova. 

După evacuarea în această săptămână a taberei de la Idomeni, la frontiera greco-macedoneană, autorităţile bulgare au interceptat sâmbătă pentru prima dată două grupuri de migranţi la frontiera greacă. 

Un număr de 56 de afgani găsiţi sâmbătă într-un tren de mărfuri au fost retrimişi în Grecia în aceeaşi zi. În jur de 40 de alţi migranţi — sirieni şi irakieni — fac obiectul unei anchete şi vor fi retrimişi într-o săptămână, a precizat Borisov. 

Migranţii, care le-au plătit traficanţilor 200 de euro de persoană, credeau că vor trece în Macedonia, a mai relatat el. 

O unitate de 65 de militari dotaţi cu autovehicule de teren va fi desfăşurată pe partea occidentală a frontierei greco-bulgare pentru a susţine poliţia de frontieră în cazul unui aflux de migranţi, a adăugat prim-ministrul bulgar. 

Bulgaria are o frontieră de 493 km cu Grecia şi de 259 km cu Turcia. 

După ce a ridicat un gard de 120 km în părţile cele mai vulnerabile ale frontierei sale cu Turcia, Bulgaria a împiedicat în ultimele zece zile două tentative de trecere a câtorva zeci de migranţi în trenuri de marfă cu destinaţia Germania sau Ungaria prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-turc Kapitan-Andreevo. 

Bulgaria a înregistrat între ianuarie şi aprilie 5.010 solicitanţi de azil — afgani, irakieni şi sirieni — majoritatea migranţi clandestini interceptaţi pe teritoriul său. De asemenea, Bulgaria a primit 242 de migranţi retrimişi din Germania, Austria şi Norvegia, unde au ajuns după ce au fost înregistraţi în Bulgaria, a anunţat directoarea Agenţiei pentru refugiaţi, Petia Pârvanova.