Douăzeci şi şapte de refugiaţi, aproape toţi eritreeni, urmează să ajungă din Italia pe aeroportul din Madrid, miercuri. În jur de douăzeci de sirieni şi irakieni provenind din Grecia au fost primiţi marţi, primii din noiembrie 2015. 

Ministerul de Interne de la Madrid prevede ca Spania să primească 586 de refugiaţi, majoritatea sirieni şi irakieni, până la mijlocul lui iunie, a precizat ministerul într-un comunicat. Dintre aceştia, 285 ar trebui să provină din Liban, 150 din Grecia, 101 din Turcia şi 50 din Italia. 

Aproape 1,3 milioane de refugiaţi provenind în principal din ţări aflate în război, precum Siria şi Irak, au cerut azil în Uniunea Europeană (UE) în 2015 şi mai mult de o treime dintre ei au înaintat o asemenea cerere în Germania. Sute de mii de refugiaţi au ajuns în UE pe cale maritimă, în Grecia şi în Italia. 

În septembrie, ţările din UE au pus în aplicare un program menit să redistribuie în cele 28 de ţări membre un prim grup de 140.000 de persoane, cazate în tabere în şi din afara UE. 

Spania s-a angajat să primească mai mult de 17.000, însă doar 17 au fost de atunci admişi, autorităţile atribuind această întârziere încetinelii demersurilor administrative necesare în Grecia şi în Italia. 

Numeroşi responsabili politici, în special de stânga, şi asociaţii i-au reproşat guvernului conservator condus de Mariano Rajoy inacţiunea sa. Iar la sfârşitul lui aprilie, patru deputaţi, dintre care doi din partidul stângii radicale Podemos, s-au aflat timp de o săptămână în greva foamei, pentru a atrage atenţia asupra dramei refugiaţilor. 

Liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, a acuzat la rândul său guvernul lui Rajoy că este „ruşinea întregii Spanii”. 

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul acestui an peste 191.000 de migranţi au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, iar 1.370 dintre aceştia au murit.