Fostul ministru a fost condamnat pentru infracţiunea continuată de trafic de influenţă. 

Cei doi, trimişi în judecată în august 2015, au stat în arest preventiv şi la domiciliu timp de aproape cinci luni, perioadă ce ar urma să fie dedusă din pedeapsa dată de instanţă.

Avocaţii celor doi foşti demnitari au declarat pentru că vor înainta Apel la decizia instanţei Curţii de Apel Bacău, în următoarele zece zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit rechizitoriului DNA, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins şi primit, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, de la omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către primăria comunei băcăuane Ardeoani. Banii ar fi fost necesari pentru achitarea unor lucrări de construcţii, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate chiar de firma omului de afaceri denunţător în respectivul dosar.

Procurorii au mai susţinut că, în aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folosiţi atât pentru sine, pentru Gabriel Berca, cât şi pentru partidul din care făceau parte. Anchetatorii au reţinut faptul că din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remişi de către omul de afaceri sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de acesta.

În acelaşi dosar, Lucian Banu, fiul fostului deputat, inculpat pentru complicitate la trafic de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei sub supraveghere judiciară timp de patru ani, confiscarea sumei de 150.000 de lei şi cheltuieli de judecată în valoare de 2.000 de lei.