Autorităţile judiciare din Fâşia Gaza, controlată de Hamas, au anunţat că vor să execute în public în curând condamnaţi de drept comun, o practică excepţională în enclava palestiniană.

„Îndemn Hamas să nu procedeze la aceste execuţii şi cer preşedintelui (Mahmoud) Abbas să instaureze un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea", a declarat în faţa Consiliului de Securitate coordonatorul special al ONU pentru Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov.

Legile internaţionale, a adăugat el, limitează aplicarea pedepsei capitale la „crimele cele mai grave” şi după un proces corect şi echitabil. „Mă îndoiesc că pedepsele cu moartea pronunţate în Gaza respectă aceste condiţii”, potrivit lui Mladenov.

În plus, a subliniat Mladenov, legile umanitare interzic execuţiile publice şi legislaţia palestiniană impune ca preşedintele palestinian să le aprobe.

Abbas însă nu mai are un cuvânt de spus în Fâşia Gaza după ce Hamas a alungat Autoritatea Palestiniană în 2007, aminteşte France Presse.

Potrivit conducerii Hamas, condamnaţii sunt treisprezece bărbaţi, majoritatea condamnaţi pentru crime motivate de furt.

Ultimele execuţii publice în Gaza au avut loc în vara anului 2014, în plin război cu Israelul, când bărbaţi purtând uniforme ale braţului armat al Hamas au executat prin împuşcare şase bărbaţi în faţa principalei moschei din oraşul Gaza, după marea rugăciune.

Potrivit Centrului Palestinian pentru Drepturile Omului (PCHR), nouă pedepse capitale au fost pronunţate în Fâşia Gaza în 2015 şi două în Cisiordania ocupată, teritoriu separat condus de Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas. Şi zece au fost din nou pronunţate în Gaza de la începutul anului.