Secretarul general al ONU, aşteptat în Coreea de Sud la mai multe evenimente internaţionale, nu are pe agendă nicio întrevedere cu oficiali politici locali.

Însă, înaintea vizitei, media sud-coreene discută intens despre viitorul său politic.

Ban Ki-moon, în vârstă de 71 de ani, va părăsi la sfârşitul anului secretariatul general al ONU, cu 12 luni înainte de alegerile prezidenţiale sud-coreene din decembrie 2017.

Partidul conservator Saenuri, aflat la putere şi care a suferit în aprilie o înfrângere electorală usturătoare şi neaşteptată la alegerile legislative, ar primi extrem de favorabil o candidatură la prezidenţiale a celui mai celebru dintre diplomaţii săi, scrie France Presse.

Coreea de Sud este extrem de mândră de cariera internaţională a lui Ban Ki-moon, adaugă AFP.

Acesta a evitat întotdeauna cu grijă să răspundă întrebărilor privind viitorul său politic, însă responsabilii partidului Saenuri sunt mai puţin timoraţi în a vorbi despre acest lucru.

„Secretarul general al ONU este preşedintele lumii. Domnul Ban are o atât de mare experienţă şi o atât de mare reţea de contacte după zece ani în cel mai înalt post al ONU", a declarat miercuri, la un post de radio, Ahn Hong-Joon, deputat al Saenuri. „Este timpul ca ţara noastră să profite" de aceste lucruri, a spus el.

Diplomat de carieră, Ban Ki-Moon nu a fost niciodată încadrat politic în ţara sa, deşi din 2004 şi până în 2006 a fost ministrul afacerilor externe în timpul preşedintelui liberal Roh Moo-Hyun.

Însă nu toţi sud-coreenii sunt entuziasmaţi de ideea unei candidaturi a lui Ban Ki-moon.

„Un şef al ONU are acces la multe informaţii confidenţiale în legătură cu numeroase ţări şi ar putea profita injust de acest lucru în calitate de şef al unui stat", a declarat în schimb primarul Seulului, Park Won-Soon, prezentat drept un posibil candidat liberal la prezidenţiale.

Ban Ki-Moon nu ar fi primul care şi-ar continua cariera de la ONU cu ocuparea celor mai înalte funcţii în ţara de origine.

Secretar general al ONU din 1972 până în 1981, austriacul Kurt Waldheim a fost preşedinte al ţării din 1985 şi până în 1992, un mandat marcat de controverse privind trecutul său de ofiţer al Wehrmacht.