Anterior, Moscova şi Kievul au ajuns la un acord în privinţa Nadejdei Savcenko care se va întoarce în ţara sa, în schimbul a doi militari ruşi condamnaţi la 14 ani de detenţie în Ucraina. 

„În scurt timp, avionul care îi va avea la bord pe Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev va decola de la Kiev spre Rostov-pe-Don, acolo unde deja se află Nadejda Savcenko”, a declarat o sursă pentru Interfax.

De cealaltă parte, avocaţii pilotului ucrainean susţin că nu deţin nicio informaţie despre schimbul de prizonieri pregătit pentru astăzi. Totodată, şi Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Rusiei. a declarat că nu este la curent.

Un tribunal rus a condamnat-o pe Savcenko la 22 de ani de închisoare pe 22 martie, găsind-o vinovată de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în timpul conflictului separatist din estul Ucrainei. Ea a negat orice implicare.

Femeia de 34 de ani este văzută în patria ei ca un erou naţional şi simbol al rezistenţei contra Rusiei, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după ce preşedintele Ianukovici, sprijinit de Moscova, a fost răsturnat în timpul protestelor de stradă la Kiev. Rusia i-a sprijinit de asemenea pe rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Nadejda Savcenko a fost capturată de forţele proruse în estul Ucrainei în iunie 2014, în timp ce luptele dintre forţele ucrainene şi separatişti au atins apogeul.