Australianul de 44 de ani, acuzat de o suedeză de un viol pe care acesta l-ar fi comis la Stockholm în august 2010, s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului la Londra.

„Curtea districtuală consideră că se menţine împotriva lui JA (Julian Assange) suspiciunea de viol (...) şi că există în continuare riscul ca el să fugă ori să evite pe o cale sau alta inculparea sau condamnarea”, se arată în comunicatul tribunalului, care nu a identificat elemente noi care să justifice ridicarea mandatului de arestare împotriva fondatorului WikiLeaks.

Assange, care a părăsit Suedia pentru Marea Britanie în septembrie 2010, este vizat de un mandat de arestare european din noiembrie acelaşi an. După ce a pierdut toate recursurile, s-a refugiat în incinta ambasadei Ecuadorului, stat care i-a acordat azil din iunie 2012, pentru a evita extrădarea în Suedia.

Assange se teme că Stockholmul îl va extrăda la rândul său în SUA, unde ar putea fi judecat pentru cea mai mare scurgere de documente militare şi diplomatice din istoria americană, publicate de WikiLeaks în 2010.

În august 2015 procuratura suedeză a anunţat că a abandonat ancheta în trei dintre acuzaţiile împotriva lui Julian Assange, care au ajuns la prescripţie, precizând însă că va continua investigaţia privind o acuzaţie de viol.