„Este suficient să discuţi cu miniştrii de finanţe francez, german şi ai altor ţări europene ca să înţelegi că dacă Regatul Unit părăseşte UE şi doreşte să aibă acces la piaţa unică... ar trebui să plătim pentru bugetul UE, să acceptăm libera circulaţie a persoanelor, toate fără a avea nimic de spus despre aceste politici", a subliniat Osborne la Sendai (Japonia), unde participă la o reuniune a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările bogate ale G7.

Britanicii vor decide prin referendum la 23 iunie dacă ţara lor va rămâne sau nu membru al Uniunii Europene şi conservatorul Osborne, la fel ca prim-ministrul David Cameron şi opoziţia laburistă, fac campanie pentru menţinerea în Uniune.

„Dacă vom părăsi UE, vom avea doi ani pentru a negocia ieşirea noastră cu celelalte 27 de ţări (ale UE), ar trebui să negociem noi acorduri cu aceste 27 de ţări europene şi în acelaşi timp să încheiem mai mult de 50 de acorduri comerciale cu ţările care nu sunt în Europa", dar care au încheiat un acord specific cu UE, a adăugat el, citat de AFP.

„Ar fi extrem de dificil de făcut", a rezumat el, adăugând că în cursul acestei perioade, „companiile nu ar avea nicio certitudine cu privire la viitor şi nu ar angaja şi nici nu ar investi", ceea ce în cele din urmă ar avea consecinţe nefaste „pentru imobiliare, afaceri şi locuri de muncă" în Marea Britanie.

Sprijinită de marile instituţii multilaterale (FMI, OCDE), tabăra susţinătorilor menţinerii şi-a multiplicat publicaţiile alarmiste cu privire la impactul economic devastator al unei ieşiri, înfuriindu-i pe susţinătorii Brexit-ului (pentru „British exit"), potrivit cărora Regatul Unit ar fi mai prosper fără obstacolul birocratic de la Bruxelles.

Cele mai recente sondaje arată un avantaj clar pentru menţinerea în UE, dar proporţia de indecişi rămâne ridicată, ceea ce face rezultatul foarte incert.