Într-o intervenţie plină de emoţie, Beata Szydlo a cerut parlamentului să „răspundă solidar la atacurile care vizează Polonia”. Ea a reacţionat indirect la publicarea într-un ziar polonez a unor scurgeri de informaţii despre avizul ce urmează să fie dat publicităţii luni de către Comisia Europeană cu privire la statul de drept în Polonia şi care este foarte sever faţă de guvernul conservator, condus de partidul Dreptate şi Justiţie (PiS).

Îngrijorarea Comisiei vizează în principal reforma Tribunalului Constituţional iniţiată de guvernul premierului Beata Szydlo, la originea unei crize profunde în Polonia, contestată de asemenea de Bruxelles.

Beata Szydlo a denunţat anumiţi membri ai Comisiei Europene, acuzându-i că vor să distrugă UE, în contextul actualului conflict între Bruxelles şi Varşovia, inclusiv în problema Tribunalului Constituţional polonez.

„Pot spune că există în Comisia Europeană din ce în ce mai mulţi dintre cei care vor să distrugă Uniunea Europeană şi nu vor s-o vadă dezvoltându-se”, a spus şefa guvernului de la Varşovia.

Partidul său a depus un proiect de rezoluţie care face apel la un „răspuns la atacul împotriva suveranităţii Poloniei”.

„Poloniei îi este ruşine pentru voi, voi profanaţi Constituţia”, a lansat Szydlo, adresându-se liderului principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, centrist), Grzegorz Schetyna. Guvernul acuză opoziţia că incită Comisia Europeană să critice guvernul.