„În general, poziţia noastră este că extinderea în continuare a NATO reprezintă un proces negativ", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă  video cu jurnaliştii. „Acest proces nu produce nimic din punctul de vedere al securităţii europene", a afirmat oficialul rus. 

„Dimpotrivă, acest proces riscă să alimenteze şi mai mult tensiunile de pe continent", a mai spus el. 

Muntenegru a semnat joi la Bruxelles protocolul de aderare la NATO, marcând etapa finală a drumului acestei ţări spre statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice. 

După semnarea protocolului, aderarea Muntenegrului trebuie ratificată de parlamentele celor 28 de state membre ale Alianţei, proces care, potrivit mai multor diplomaţi, ar urma să dureze între un an şi 18 luni, menţionează Agerpres.

Ultima extindere a NATO datează din 2009, când au aderat Albania şi Croaţia, alte două ţări din Balcani. 

Muntenegru este extrem de divizat în privinţa acestei perspective, iar amintirea campaniei de bombardamente a Alianţei împotriva Serbiei în 1999 este în continuare dureroasă. Mai multe manifestaţii violente împotriva aderării la blocul euro-atlantic au avut deja loc. Autorităţile de la Podgorica suspectează că în spatele acestor proteste s-ar afla Moscova.