„Faptul că nu va exista un al doilea mandat imediat după primul nu înseamnă că voi ieşi din politică. Cu toate acestea, nu vă aşteptaţi de la mine să înfiinţez un nou partid politic sau să devin membru al vreunuia dintre ele", a declarat Plevneliev, într-un comunicat postat pe site-ul preşedinţiei de la Sofia.

Şeful statului a precizat că l-a informat joi pe prim-ministrul Boiko Borisov cu privire la decizia sa.

„Consider că sunt cinstit şi corect faţă de toţi anunţându-mi decizia cu cinci luni înaintea alegerilor prezidenţiale", a subliniat Plevneliev, menţionând că a dorit să pună capăt speculaţiilor legate de eventuala sa candidatură.

Şeful statului a mai explicat că nu poate accepta calculele politice legate de abandonarea continuării reformelor-cheie precum reforma în justiţie şi adoptarea legislaţiei anticorupţie.

În urmă cu două zile, Rosen Plevneliev a emis un comunicat în care anunţa că va contesta la Curtea Constituţională decizia „extrem de regretabilă” a parlamentului de a respinge vetoul său la recent adoptatele amendamente la Codul electoral care limitează numărul de secţii de votare în afara ţării.

Limitarea numărului de secţii de vot ce pot fi deschise în incintele ambasadelor şi consulatelor bulgare va face mai dificilă exprimarea votului de către bulgarii care trăiesc în străinătate, a explicat şeful statului, motivându-şi cererea ca parlamentul să reexamineze modificarea controversată a Codului electoral.