Majoritatea de două treimi înseamnă că decizia reprezintă din punct de vedere legal un amendat la constituţie. Împotrivă au votat 138 de membri ai parlamentului, iar alţii s-au abţinut. Este necesar un al doilea vot pentru a stabili când va fi ridicată imunitatea pentru cei vizaţi de amendamentul în cauză.

Înainte de votul privind ridicarea imunităţii a fost haos în parlamentul turc, în condiţiile în care membrii formaţiunii de opoziţie Partidul popular republican (CHP), în număr de 133, au ieşit din sală pentru a protesta împotriva remarcilor recente ale preşedintelui legislativului, Ismail Kahraman, din cadrul partidului la guvernare AKP, că Turcia ar trebui să aibă o constituţie islamică. „Turcia este laică şi va rămâne laică”, au scandat membrii opoziţiei.

Ridicarea imunităţii va afecta 50 de membri ai formaţiunii pro-kurde Partidul democratic al poporului (HDP), care are 59 de mandate în legislativul de 550 de locuri.

Cei 138 de membri care se confruntă în acest moment cu pierderea imunităţii provin din rândul a patru partide din parlament şi au cu toţii dosare deschise de poliţie.

Decizia este percepută ca una care îi vizează în special pe pro-kurzi, întrucât preşedintele Recep Tayyip Erdogan a denunţat faptul că HDP ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzaţie negată de Partidul democratic al poporului.