Acordul, semnat la Washington de ministrul german de interne Thomas de Maiziere şi procurorul general al SUA Loretta Lynch, va permite întărirea schimburilor de informaţii în legătură cu suspecţii de terorism, inclusiv schimburile de informaţii privind deplasările lor şi monitorizarea potenţialului teroriştilor de a călători spre Europa sub acoperirea de refugiaţi.

Înţelegerea va oferi garanţii de protejare a confidenţialităţii, iar datele vor fi împărtăşite doar atunci când există o nevoie reală de a fi cunoscute, au spus oficiali germani.

„Terorismul este o ameninţare pentru noi toţi. Prin urmare, ceea ce trebuie să facem este să fim fermi şi să cooperăm la nivel internaţional", a declarat marţi Thomas de Maiziere într-o conferinţă de presă după ce s-a întâlnit cu secretarul american pentru securitate internă, Jeh Johnson.

Cooperarea privind serviciile secrete între SUA şi Germania a avut de suferit de urma dezvăluirilor conform cărora Agenţia Naţională de Securitate a SUA a interceptat telefonul cancelarului Angela Merkel.

După atacurile teroriste din noiembrie de la Paris şi din martie de la Bruxelles, SUA au cerut intensificarea schimburilor de date cu şi între ţările europene.