Incidentul a izbucnit când premierul traversa sala, pentru a forţa un grup de deputaţi din opoziţie să ia loc în băncile lor pentru a vota o moţiune menită să accelereze dezbaterea asupra proiectului de lege pe marginea legalizării sinuciderii asistate medical.

Vrând să-l apuce de mână pe un parlamentar conservator care discuta cu alţi deputaţi din opoziţie, Trudeau a lovit-o cu cotul pe deputata Ruth Ellen Brosseau din Noul Partid Democratic (NPD, stânga), potrivit imaginilor de televiziune.

Liderul NPD, Thomas Mulclair, a ridicat atunci tonul împotriva premierului şi o altercaţie a izbucnit între cei doi, înconjuraţi rapid de deputaţi şi miniştri.

În final, premierul a luat loc în alt colţ al Camerei şi şi-a prezentat scuzele, odată calmul reinstalat.

Deputata Ruth Ellen Brosseau tocmai declarase că „a primit o lovitură de cot în abdomen din partea premierului”.

„Am avut contacte fizice cu un anumit număr de membri (ai Camerei) atunci când mi-am întins braţul. Nu aveam intenţia să ofensez sau să împing pe cineva”, a declarat Trudeau, adăugând că îşi prezintă „fără rezerve scuzele”.

Scena, una rarisimă în parlamentul canadian, a avut loc în contextul în care guvernul vrea să adopte până la 6 iunie un controversat proiect de lege privind „ajutorul medical pentru a muri”, pentru a se conforma unei decizii a Curţii Supreme a Canadei.