În acest al treilea marş într-o săptămână, mii de demonstranţi au ieşit în stradă în centrul capitalei Caracas, cu intenţia de a mărşălui spre sediul Comisiei Electorale Naţionale.

Însă militari ai Gărzii Naţionale şi poliţişti au înconjurat şi blocat piaţa unde manifestanţii intenţionau să se adune, astfel că protestatarii s-au răspândit în schimb pe străzile din apropiere, fluturând steaguri şi strigând sloganuri anti-Maduro.

Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 100 de protestatari pe una dintre străzi, potrivit unor martori.

Manifestanţii au ieşit în stradă la apelul coaliţiei de opoziţie, Masa Unităţii Democratice (MUD), majoritară în parlament. Proteste erau programate în circa 20 de oraşe, unde manifestanţii ar urma să se îndrepte spre sediile autorităţilor electorale, relatează AFP.

La Caracas, 14 staţii de metrou au fost închise miercuri dimineaţă, complicând deplasarea în capitală.

Autorităţile nu au autorizat aceste proteste.

Noile manifestaţii vin la o zi după un duel între cele două tabere: opoziţia, majoritară în parlament, a făcut apel la armată şi la populaţie să nu se mai supună puterii, în timp ce preşedintele Maduro a invocat riscul de 'fraudă' pentru a exclude organizarea referendumului care i-ar pune poziţia în pericol.

Ca răspuns, în noaptea de marţi spre miercuri, Adunarea Naţională a respins decretul prezidenţial privind „starea de excepţie”. Deputaţii, care au votat prin ridicare de mâini, au spus că „starea de excepţie” „adânceşte grava alterare a ordinii constituţionale şi democratice prin care trece Venezuela”.

Jafurile, linşajele şi protestele s-au înmulţit în Venezuela, unde electricitatea şi accesul la serviciile publice sunt limitate, alimentând numeroasele nemulţumiri ale venezuelenilor, care deja trebuie să stea cu orele la cozi la magazine.

Experţii vorbesc despre riscul 'exploziei' acestei ţări şi al confruntărilor civile, în contextul în care şase venezueleni din zece dezaprobă felul în care preşedintele Maduro administrează ţara, conform Institutului Datanalisis.

O demonstraţie anti-Maduro de miercurea trecută a degenerat de asemenea în violenţe, forţele de ordine folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre.

Maduro, un fost şofer de autobuz în vârstă de 53 de ani, care a câştigat la limită alegerile după moartea fostului lider Hugo Chavez, în 2013, îi acuză pe liderii opoziţiei că încearcă o lovitură de stat cu ajutorul SUA.

Washingtonul, care respinge acuzaţiile că ar avea vreo implicare în desfăşurarea evenimentelor din Venezuela, şi-a exprimat marţi din nou îngrijorarea privind situaţia din această ţară.