Parlamentul rus votează miercuri înfiinţarea unei noi gărzi de poliţie. Se votează de fapt o reformă iniţiată surprinzător de preşedintele Putin, la începutul lunii aprilie. Mai întâi se vorbea despre o Gardă Naţională, dar unii consideră acest termen nefericit. Pentru unii sună „prea occidental”. Alţii critică faptul că termenul aminteşte de Garda Naţională a Ucrainei, înfiinţată în urmă cu doi ani, pentru a lupta împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul ţării. În proiectele de lege publicate ulterior, a mai apărut, pe lângă termenii Gardă Naţională şi denumirea „Rosgvardia”, ceea ce înseamnă „Garda Rusească” sau „Garda Rusiei”.

Oameni apropiaţi lui Putin la cârmă

Noua organizaţie va fi înfiinţată pe baza aşa-numitor trupe ale Ministerului de Interne. Este vorba despre trupe de poliţie asemănătoare armatei, care acţionează pe teritoriul ţării încă de pe vremea Uniunii Sovietice. În plus, pe lângă noua structură, vor fi active trupe speciale de poliţie, ca OMON şi servicii de patrulare. Experţii ruşi preconizează că noua Gardă a Rusiei va fi formată din 200.000 până la 400.000 de oameni. Nu există date oficiale. Principala diferenţă faţă de cum era înainte: noua unitate de poliţie va fi direct subordonată preşedintelui.

Putin l-a numit pe Victor Zolotov, omul lui de încredere de ani de zile, şef al acestei noi unităţi, în rang de general. Zolotov, în vârstă de 62 de ani, a fost ministru de Interne adjunct şi şef al trupelor interne. Renumita publicaţie moscovită, „Novaia Gazeta”, îl descria pe Zolotov ca fiind ”omul cel mai apropiat al preşedintelui Putin”.

Margarete Klein, politolog la Fundaţia pentru Ştiinţă şi Politică (SWP) de la Berlin, menţionează faptul că în numirea lui Zolotov trebuie să fie clar că „s-a creat o organizaţie subordonată preşedintelui, aliniată pe nevoile sale”. În Rusia nu există nicio luptă deschisă pentru putere, adaugă Klein pentru DW, ci un „pluralism al elitelor”. Putin şi-a asigurat „un acces direct”.

La fel ca Putin, Zolotov a lucrat pentru KGB pe perioada Uniunii Sovietice. În anii 1990, lucra ca bodyguard pentru primarul oraşului Sankt Petersburg, Sobceak, şi pentru adjunctul acestuia, Putin. Când Putin a devenit premier, în 1999, Zolotov era cea mai importantă gardă de corp a acestuia. După ce Putin a fost ales preşedinte, în anul 2000, Zolotov a fost promovat la rangul de şef al oficiului de securitate al Preşedinţiei, rămânând pe această poziţie mai mult de 10 ani.

Focuri fără avertizare

În Rusia există o bănuială referitoare la ceea ce se ascunde cu adevărat în spatele iniţierii acestei noi trupe. Putin a argumentat cu noile provocări cu care se confruntă ţara sa. În proiectul de lege sunt menţionate lupta împotriva terorismului, securizarea unor obiective strategice, dar şi „intervenţia în situaţii de urgenţă”. Ceea ce înseamnă că această nouă gardă a Rusiei va fi folosită şi pentru dispersarea demonstraţiilor. Va putea să tragă fără avertizare, să percheziţioneze locuinţe sau să închidă reţele de telefonie mobilă.

Mulţi au punctat faptul că atribuţiile noii structuri nu sunt o mare noutate. Şi că poliţia este de partea lui Putin. „Nu e foarte clar de ce vechile structuri nu sunt îndeajuns de bune”, spune jurnalistul şi bloggerul rus, Aleksandr Pluşcev. De când Putin este la putere, „nu se îndoieşte nimeni de abilitatea autorităţilor de a înăbuşi protestele”, spune acesta.

Pregătire pentru proteste după alegeri?

Unii experţi cred că această gardă este pregătită pentru a interveni în eventuale proteste după alegerile parlamentare din toamna lui 2016 sau după alegerile prezidenţiale din 2018. Având în vedere situaţia economică din ce în ce mai proastă în Rusia, astfel de proteste ar fi posibile, chiar dacă acum majoritatea este de partea lui Putin.

Şi Margarete Klein atrage atenţia asupra aceluiaşi aspect: „Cred că motivul principal este teama faţă de o eventuală „revoluţie colorată” în Rusia, sau cel puţin faţă de proteste în masă”. În Rusia, au fost numite „revoluţii colorate” revolta din Georgia din 2003, sau cele din Ucraina din 2004 şi 2014. Alţii sunt de părere că noua structură este gândită pentru a-l apăra pe Putin de un eventual puci venit din interiorul propriilor cercuri. Se speculează de mult despre o astfel de posibilitate, deşi nu există indicii concrete.

Ameninţare din partea IS

Publicaţia „Novaia Gazeta” a venit cu a treia explicaţie. Noua gardă a Rusiei a fost gândită pentru a-i slăbi puterea liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Acesta şi-a întemeiat o poliţie proprie, care va fi integrată în Garda Rusească.

Margarete Klein, de la SWP, subliniază că şi motivul oficial, şi anume lupta împotriva terorismului, joacă un rol important. „Rusia este ţara cea mai ameninţată de atacuri teroriste”, spune experta. Mai ales afiliaţii grupării teroriste Statul Islamic, care se întorc în ţară, sunt un adevărat pericol.

Deutsche Welle