„Mă aştept”, a răspuns Mogherini, întrebată dacă aceste sancţiuni decretate în urma conflictului din Ucraina ar putea fi prelungite.

„Şefi de stat şi de guvern au condiţionat ridicarea sancţiunilor de transpunerea deplină în practică a acordurilor de la Minsk. Or, nu s-a ajuns la aceasta până acum”, a explicat şefa diplomaţiei europene.

UE a impus în vara anului 2014 sancţiuni economice severe Rusiei, fiind vizate mai multe companii din industria militară şi bănci ruse, creditele şi investiţiile în sectorul petrolier.

Acestea ajung la scadenţă la sfârşitul lunii iulie şi o decizie cu privire la reînnoirea lor este de aşteptat la sfârşitul lunii iunie, cu ocazia summitului european.

„Am considerat mult timp Rusia drept un partener strategic”, a subliniat Mogherini, adăugând: „Acest lucru nu mai este valabil astăzi, dar (Rusia) rămâne o ţară strategică”.

Revenirea la statutul de partener depinde de „guvernul rus şi de rezolvarea crizei ucrainene”, a mai spus ea. „Este crucial pentru noi ca acordurile de la Minsk să fie puse integral în aplicare, iar conflictul din Ucraina să fie rezolvat în mod paşnic”, a insistat înaltul responsabil european.

Ucraina este de peste doi ani scena unui conflict armat ce opune forţele guvernamentale rebelilor separatişti proruşi în estul ţării. Potrivit Kievului şi Occidentului, rebelii sunt susţinuţi cu mijloace militare de Rusia, dar Moscova dezminte permanent acest lucru. Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu aproximativ 9.300 de morţi şi peste 1,5 milioane de persoane strămutate din aprilie 2014 şi până acum.

În pofida mai multor armistiţii, în zona de conflict au loc cu regularitate confruntări. Negocierile organizate la 11 mai la Berlin între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa într-o tentativă de a avansa procesul de pace s-au încheiat din nou fără vreun progres semnificativ, inclusiv în problema spinoasă a alegerilor în zonele controlate de rebeli în Donbas (est).