Această cugetare a liderului chinez, formulată în faţa a circa 150 de filosofi, istorici, economişti şi specialişti în marxism, constituie o nouă iniţiativă menită să-i consolideze controlul în mediile culturale, după două reuniuni similare, în 2016, consacrate mass-media şi internetului.

Ea intervine într-un context în care PCC încearcă să-şi extindă influenţa în universităţi, în acelaşi timp întărind „soft power"-ul Chinei în străinătate.

„Marxismul nu este niciodată sfârşitul adevărului. El făureşte o cale spre adevăr", a dat asigurări marţi Xi Jinping în faţa auditoriului său, în timpul unui discurs de peste o oră şi jumătate.

Doctrina filosofului german din secolul al XIX-lea, Karl Marx, a evoluat cu timpul, a subliniat Xi, adăugând că PCC, aflat la putere, ar trebui să desfăşoare şi să gireze dezvoltarea filosofiei şi a ştiinţelor sociale.

Intelectualii care evoluează în aceste domenii trebuie, în ceea ce-i priveşte, să fie „susţinători înflăcăraţi ai guvernării Partidului", a subliniat preşedintele chinez.

Numeroşi analişti consideră că libertatea academică a înregistrat un recul de la venirea lui Xi Jinping la putere, la sfârşitul lui 2012, cu mai mulţi profesori critici disponibilizaţi sau trimişi la închisoare.

Ministrul Educaţiei din China a anunţat anul trecut că manualele şcolare care promovează valorile occidentale vor fi interzise în universităţi.

Deng Yuwen, fost redactor-şef adjunct al publicaţiei Şcolii Centrale a PCC, a notat absenţa de la seminar a universitarilor liberali, în avantajul elementelor de stânga — conservatoare — şi prin urmare mai înclinate spre respingerea influenţelor occidentale.

„Intelectualii de dreapta (susţinătorii unei mai mari deschideri n — n.r.) şi-au pierdut încrederea în partidul la putere, în timp ce cei care aderă la modelul chinez ajung în faţa scenei", a notat el pe reţeaua de socializare Sina Weibo.