Varşovia consideră de asemenea că dacă Brexit este respins prin referendum la 23 iunie, ar putea avea loc o reamenajare a relaţiilor Londrei cu UE şi va trebui, în acest caz, asigurată păstrarea drepturilor migranţilor europeni, a declarat viceministrul, în timpul unei întâlniri cu jurnalişti străini la Varşovia.

Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea, „garanţiile europene pentru drepturile sociale ale migranţilor vor dispărea şi vom asista la o pierdere de echilibru în interiorul UE şi al pieţei comune europene", a adăugat el, notând în acelaşi timp că garanţiile britanice, care sunt reale, rămân în vigoare.

„Vom avea mai mult protecţionism comercial şi tendinţa progresivă de unificare a drepturilor sociale ale lucrătorilor din UE, precum şi relaţia atlantică cu Statele Unite vor fi slăbite", a explicat el.

Ieşirea Regatului Unit „ar arăta altor ţări că îşi pot rezolva problemele trântind uşa UE şi ar putea lansa un proces haotic de dezintegrare a UE", a mai spus Szymanski.

Dacă Brexit este evitat, vor trebui „reamenajate relaţiile cu Regatul Unit, păstrând garanţiile pentru lucrătorii migranţi, asigurând că politica zonei euro nu dăunează membrilor UE ce nu fac parte din ea" cum ar fi Polonia, a estimat responsabilul.