„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a discutat noaptea trecută telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a mulţumit pentru invitaţie şi i-a declarat că Israelul acceptă invitaţia”, se precizează în comunicat.

Decizia marchează o încălzire a relaţiilor între NATO şi Israel.

„Israel şi NATO vor creşte cooperarea împotriva atât a elementelor teroriste în Orientul Mijlociu, cât şi a ameninţărilor comune2, a declarat Netanyahu, care l-a invitat pe secretarul general al Alianţei să viziteze Israelul.

Misiunea va fi condusă de ambasadorul Israelului în Belgia.

La 4 mai, NATO a anunţat că va recunoaşte o reprezentare oficială a Israelului şi va acorda acestei ţări un birou permanent la sediul din Bruxelles al organizaţiei.

„NATO a notificat Israelul că acesta poate deschide un oficiu la cartierul general al organizaţiei şi poate finaliza procesul de prezentare a scrisorilor de acreditare a reprezentantului său la NATO”, se arăta într-o declaraţie a diplomaţiei israeliene, care menţiona un 'efort diplomatic îndelungat din partea Israelului.

În trecut, mai multe state membre ale NATO s-au opus unei cooperări mai strânse cu Israelul, susţinând că astfel ar fi afectate relaţiile cu ţările musulmane.

Circa 40 de state au în prezent statut de ţară parteneră a NATO.

Tratatul Atlanticului de Nord, semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington, obligă organizaţia să apere militar statele membre, dar nu şi pe cele partenere, care însă contribuie constant la operaţiunile NATO.

Israelul a cooperat cu NATO într-o serie de domenii şi este partener în cadrul Dialogului Mediteranean, o iniţiativă lansată în 1994 de Alianţa Nord-Atlantică, pe de o parte, şi Algeria, Mauritania, Maroc, Tunisia, Egipt şi Israel, pe de altă parte.