"Ne aşteptăm să putem ajunge în centrul Rutba mâine dimineaţă", a afirmat Numan prin telefon pentru Reuters, indicând că centrul localităţii se află la aproximativ un kilometru de poziţia curentă a forţelor.

El a spus că armata s-a confruntat cu o slabă rezistenţă a Statului Islamic, dar că mulţi insurgenţi s-au ascuns în clădiri şi se aşteaptă la lupte de stradă în Rutba, la 360 km vest de Bagdad.

Armata irakiană i-a împins afară pe jihadişti dintr-o mare parte a teritoriilor din nord şi vest cucerite în 2014, dar gruparea controlează încă zone mari şi oraşe-cheie inclusiv Mosul, pe care autorităţile irakiene s-au angajat să-l recucerească în acest an.

Rutba este importantă ca o "zonă de sprijin" folosită de Statul Islamic pentru a lansa operaţiuni în zone de luptă mai la nord şi est, potrivit purtătorului de cuvânt al coaliţiei, colonelul US Army Steve Warren.

El a declarat reporterilor la Bagdad săptămâna trecută că oraşul nu este la fel de puternic apărat ca Ramadi şi Falluja, situat mai departe spre est, prezicând că gruparea menţinea acolo până la "câteva sute" de combatanţi, aminteşte Reuters.

Armata irakiană, poliţia federală şi luptători tribali suniţi participă de asemenea la ofensiva ce a început luni, când aceste forţe au început să se apropie de Rutba din mai multe direcţii.