Suspectul acţiona de unul singur şi era monitorizat de poliţie de anul trecut, a declarat Neil Gaughan, comisar adjunct al poliţiei federale australiene, pentru presa din Sydney, adăugând că atacul plănuit era iminent.

Suspectul căuta „clădiri care reprezintă autoritatea” atunci când a fost arestat în Parcul Macquarie din Sydney, în urma unei operaţiuni comune cu poliţia din New South Wales, a spus Gaughan.

„Am întreprins acţiuni prompte pentru a asigura siguranţa comunităţii şi suntem mulţumiţi că orice ameninţare la adresa comunităţii reprezentată de acest individ a fost eliminată”, a adăugat acesta.

Bărbatul va fi pus sub acuzare pentru plănuirea unui atac terorist şi pentru că se pregătea să părăsească Australia pentru a se angaja în activităţi ostile într-o altă ţară.

„El riscă o condamnare la închisoare pe viaţă”, a spus Gaughan.

În februarie, bănuitul a încercat să se îmbarce pentru un zbor internaţional de pe aeroportul din Sydney, dar a fost oprit din cauză că paşaportul îi era anulat, a declarat comisarul adjunct din New South Wales, Catherine Burn.

Săptămâna trecută, cinci bărbaţi din Melbourne au fost arestaţi în nord-estul Australiei în timp ce se pregăteau să plece cu o ambarcaţiune de mici dimensiuni pentru a se alătura Stat Islamic în Siria prin Indonezia. Aceştia au fost puşi sub acuzare duminică pentru terorism.