„În pofida tuturor obstacolelor pe care le-am surmontat, a bătăliilor pe care le-am câştigat şi victoriilor pe care le-am celebrat, suntem încă martori — şi în unele cazuri victime — ale nedreptăţilor'”, a declarat Trudeau.

Premierul canadian a fost onorat la Montreal de Fundaţia Emergence pentru contribuţia sa politică la „recunoaşterea şi respectarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgen (LGBT)”, potrivit acestei asociaţii.

„Trebuie să continuăm să cerem egalitate şi să urmăm drumul celor care au luptat pentru dreptate, cu ambiţie şi curaj în acţiunile noastre”, a subliniat premierul canadian.

La fel cum a făcut în ultimii ani ca simplu cetăţean, Trudeau intenţionează să participe vara aceasta la parade ale homosexualilor la Montreal şi Toronto, premieră pentru un şef de guvern canadian.

În mod simbolic, proiectul de lege va fi prezentat de ministrul justiţiei Jody Wilson-Raybould, cu ocazia Zilei mondiale împotriva homofobiei.

În şase rânduri în trecut, un text în acest sens a fost respins de parlament, în principal din cauza opoziţiei conservatoare. Însă de data aceasta, majoritatea liberală din Camera Comunelor urmează să o adopte.

Săptămâna trecută, şi preşedintele american Barack Obama a publicat directive în favoarea persoanelor transgen din mediul şcolar, vizând în mod concret accesul la vestiare şi toalete publice în funcţie de sexul cu care se identifică persoana şi nu în funcţie de cel înscris în certificatul său de naştere.