Preşedinţii Serj Sargsean şi Ilham Aliyev au afirmat luni seara, la finalul întrevederii lor, „angajamentul pentru armistiţiu şi o reglementare paşnică” a acestui conflict din jurul Nagorno-Karabah.

Aceasta a fost prima lor întrevedere de după confruntările violente care au făcut cel puţin 110 morţi, civili şi militari din ambele tabere, la începutul lui aprilie.

„Imediat după convorbirile de la Viena, partea armeană a încălcat armistiţiul”, a acuzat, într-un comunicat, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului. „Un soldat azer a fost rănit mortal într-un bombardament asupra poziţiilor azere”, continuă comunicatul.

La rândul său, Ministerul Apărării al Nagorno-Karabah a acuzat Azerbaidjanul că a bombardat poziţiile sale pe linia de demarcaţie. „Un soldat al armatei Nagorno-Karabah a fost ucis în sectorul de sud al liniei frontului”, a anunţat ministerul.

La Viena, preşedinţii azer şi armean şi-au fixat de asemenea drept obiectiv o viitoare întrevedere în iunie, 'într-un loc ce ar urma să fie fixat de comun acord, pentru a relua negocierile asupra unei reglementări globale' la litigiu, potrivit unui comunicat comun dat publicităţii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat marţi progresul diplomatic angajat în Austria. „Dorim să credem că există fundamente pentru un optimism prudent”, a declarat presei.

Un armistiţiu a fost semnat la Moscova între beligeranţi, după câteva zile de confruntări foarte intense, la începutul lui aprilie, însă lupte sporadice continuă să izbucnească de-a lungul liniei de demarcaţie. Acestea au fost cele mai grave violenţe de la primul armistiţiu, încheiat în 1994, după un război care a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, în principal azeri.