După o întâlnire luni seară la Viena sub egida OSCE, cei doi preşedinţi au afirmat într-un comunicat comun „angajamentul lor faţă de încetarea focului şi soluţionarea paşnică a conflictului", în timp ce confruntări mortale au avut loc în aprilie, stabilind de asemenea o viitoare reuniune în iunie pentru a relua negocierile.

„Preşedinţii au convenit asupra unui nou ciclu de negocieri, care vor avea loc în iunie într-un loc stabilit de comun acord, privind o soluţionare globală" a litigiului, potrivit comunicatului.

Baku şi Erevan au convenit de asemenea asupra instituirii unui mecanism de observare şi investigare legat de încetarea focului sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi asupra reluării activităţii pentru schimbul de date cu privire la persoanele date dispărute în conflict.

Preşedinţii Armeniei şi Azerbaidjanului s-au întâlnit în timpul serii într-un hotel din Viena, în prezenţa ministrului rus de externe Serghei Lavrov, a secretarului de stat american John Kerry şi secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Désir.

Aceasta a fost prima întâlnire între cei doi şefi de stat după ce conflictul din Nagorno-Karabah, vechi de un sfert de secol, a fost marcat de o reizbucnire a violenţei ce a făcut cel puţin 110 morţi în aprilie, civili şi militari din aceste două foste republici sovietice din sudul Caucazului.

Luptele din aprilie au fost cele mai grave după o primă încetare a focului încheiată în 1994, după un război ce a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, în principal azeri, notează France Presse.

Biroul lui Sargsean a confirmat detaliile comunicatului, declarând că s-a ajuns la un acord pentru intensificarea monitorizării punerii în aplicare a încetării focului existente şi luarea de măsuri pentru reluarea discuţiilor în vederea găsirii unei soluţii mai permanente.