Cel mai curios este că migrarea masivă în offshore a început prin anii 2000, când la cârma Federaţiei Rusă au ajuns foşti KGB-işti, în frunte cu preşedintele Putin.

Despre legătura dintre ascunderea activelor ruseşti în offshore-uri şi venirea la conducerea Rusiei a unei echipe întregi de foşti KGB-işti se vorbeşte într-o investigaţie a publicaţiei ruse The New Times. În articol se face trimitere la unele documente obţinute de jurnalişti, dar şi la informaţii din arhiva Panama Papers.

Astfel, a ieşit la iveală că printre fostele sedii federale care ajuns în offshore se numără şi Casa de Recepţii a Consiliului de Miniştri al URSS, fosta casă de odihnă a sindicatelor, „Zelionîi Kurgan”, un imobil de pe teritoriul Centrului de Sănătate aflat în subordonare prezidenţială, vilele foştilor agenţi de securitate, precum şi poligonul Dinamo, unde se antrenau forţele speciale ale FSB, GRU şi ale Ministerului de Interne.

În total, potrivit publicaţiei, este vorba despre 6.743 de terenuri şi imobile din suburbiile Moscovei, ajunse în posesia a 1.226 de companii offshore.