Noua estimare a Fondului Monetar Internaţional echivalează cu aproximativ 2% din produsul economic mondial. Costurile generale ale mitei, fraudei şi altor forme de corupţie la nivel oficial sunt probabil mult mai ridicate, avertizează FMI.

„În timp ce costurile economice directe ale corupţiei sunt binecunoscute, costurile indirecte ar putea fi mai substanţiale şi devastatoare, ducând la o creştere redusă şi o inegalitate sporită la nivelul distribuirii veniturilor”, avertizează managing directorul FMI, Christine Lagarde, într-un nou eseu lansat înaintea Summitului Anti-Corupţie din Marea Britanie, citat de Ziarul Financiar.

O eră de creştere redusă, tensiuni politice în creştere şi o serie de cazuri de corupţie la nivel înalt au adus acest aspect în prim plan. Noul studiu ar putea spori capacitatea Fondului de a se folosi de mijloacele sale de supraveghere economică şi creditare pentru a reforma sistemele politice şi economice corupte din ţări membre.

FMI-ul se foloseşte deja de puterea sa de bailout pentru a încerca să combată corupţia adânc înrădăcinată din unele ţări. Însă staff-ul FMI spune că fondul poate face mai mult. Către sfârşitul acestui an, boardul Fondului va analiza dacă trebuie să acorde corupţiei o atenţie sporită atunci când stabileşte condiţiile de creditare.

„Alternativa, ignorarea problemei corupţiei, nu reprezintă o opţiune viabilă. Mai ales când problema corupţiei este endemică şi are un impact major asupra performanţelor economice”, a declarat Christine Lagarde.