Companiile din UE joacă un rol deosebit de important. Investiţiile lor în Marea Britanie, 741 de miliarde de lire, au reprezentat 60 la suta din totalul investiţiilor străine directe începând cu 2014.

Cele mai multe companii individuale sunt nevoite să rişte prin publicarea planurilor de reducere a investiţiilor în cazul în care Brexit-ul are loc.

Siemens, gigantul industrial german, afirmă că, în perioada imediat următoare va angaja 14.000 de oameni din Marea Britanie. Juergen Maier, directorul executiv al Siemens din Marea Britanie, susţine că „problema reală" este de investiţii viitoare, în special în cercetare şi dezvoltare în ţară. „Aceste lucruri vor fi mai greu", spune acesta.

„S-a sugerat, ocazional, că un Brexit poate rezulta oportunităţi mari pentru centrul financiar al Germaniei, Frankfurt", spune Klaus-Peter Müller, preşedintele Commerzbank. „În opinia mea, acest lucru este de scurtă cu deficienţe de vedere. Realitatea este că un vot Out va produce doar perdanţi în Marea Britanie şi în întreaga UE ".

„Europa deja suferă de un milion de presiuni, de la economie la migraţie, fiecare dintre ele dificil de a face faţă", spune Antonio Baravalle, directorul executiv al Lavazza, Italia. „Orice lucru care se adaugă la această presiune poate duce la instabilitate." a mai spus Baravalle.

Companiile europene stau să fie afectate în mod similar cu omologii lor britanici. Brexit ar putea creşte costurile comerţului UE-Marea Britanie, din moment ce ele vor dori să se retragă de pe piaţa blocului.

Una dintre cele mai mari îngrijorări este că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană ar putea semnala şi destrămarea pieţei unice.