„În cadrul acestui decret în vigoare (...), luăm toate măsurile pentru recuperarea aparatului de producţie care este paralizat de burghezie (...). Cine vrea să oprească producţia pentru a sabota ţara va trebui să plece, iar cei care fac asta trebuie încătuşaţi şi trimişi la PGV (închisoarea generală din Venezuela)", a declarat Nicolas Maduro în faţa a mii de suporteri prezenţi în centrul capitalei, Caracas.

"Uzină oprită, uzină redată poporului! (...) Mă veţi ajuta să recuperez toate uzinele paralizate de burghezie", a continuat şeful statului.

Ar putea fi afectate de "măsurile" anunţate patru uzine ale grupului Polar, cea mai importantă societate din industria alimentară a Venezuelei, care şi-au oprit producţia pe 30 aprilie.

Într-o intervenţie televizată la finalul mitingului, Nicolas Maduro a mai anunţat manevre ale armatei pentru a face faţă oricărui "scenariu" de ameninţare externă.

Pentru "sâmbăta viitoare (21 mai), am ordonat exerciţii militare ale forţelor armate, poporului şi miliţiei pentru a ne pregăti de orice scenariu" posibil, a spus el.

În această privinţă, Nicolas Maduro a atras atenţia că omologul său columbian, Juan Manuel Santos, a lansat un "apel la o intervenţie armată", în cursul unei întâlniri la Miami cu lideri ai opoziţiei venezuelene. A fost de asemenea prezent secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, pe care îl acuză că doreşte "să se pună capăt curentelor progresiste din America Latină".

Vineri, preşedintele socialist al Venezuelei a anunţat într-o alocuţiune radiotelevizată că decretează starea de excepţie şi de urgenţă economică" pentru "a neutraliza şi sorti eşecului agresiunea externă".

Decretul, care încă nu a fost dat publicităţii, extinde şi prelungeşte "pentru lunile mai, iunie şi iulie" un precedent "decret de urgenţă economică", în vigoare de la jumătatea lui ianaurie şi care expira sâmbătă.

Opoziţia a avertizat sâmbătă că există riscul de "explozie" în Venezuela, dacă nu va reuşi să organizeze referendumul pentru revocarea lui Nicolas Maduro.