„Echipa internaţională de anchetă comună a luat în considerare faptul apariţiei, pe 12 mai, la aproape doi ani după dezastru, a unor imagini nepublicate anterior şi filmate probabil pe 17 iulie 2014, cu o parte a complexului BUK”, – se spune în declaraţia Procuraturii olandeze.

„Indemnam pe oricine are imagini care pot fi potenţial interesante, sa informeze echipa de investigaţie sau sa incarce continutul, chiar si anonim, prin intermediul site-ului www.jitmh17.com”, – se mai spune în declaraţie.

Amintim ca, saptamana aceasta, în reţea a fost postata o inregistrare video pe care se presupune că apare în deplasare un sistem de rachete BUK cu care, probabil, în iunie 2014, a fost doborât în Donbas avionul de pasageri „Boeing-777”.

Dupa aparitia filmuletului, pe baza acestei informaţii, agentia americana Stratfor a gasit o imagine de satelit, datata 17 iulie 2014, care confirma localizarea sistemului BUK în ziua dezastrului aviatic. Imaginea prezinta lansatorul BUK pe un trailer cu cap tractor de culoare alba, asemanator cu cel care se apare in imaginile video. Camionul se deplasează spre est prin oraşul Makeievka.

Imaginea de satelit comercial a fost realizata cu aproximativ 5 ore înainte doborârii avionului de pasageri din Donbas.