Cei 15 membri ai Consiliului ''sunt şocaţi de recentele atacuri din Siria întreprinse asupra civililor şi bunurilor civile, inclusiv a instalaţiilor medicale, precum şi de toate atacurile întreprinse fără discriminare, şi au subliniat că aceste acţiuni ar putea constitui crime de război'', potrivit comunicatului.

Consiliul a insistat îndeosebi asupra ''obligaţiei de a se face distincţia între populaţia civilă şi combatanţi, precum şi asupra interdicţiei de a întreprinde atacuri la întâmplare şi atacuri împotriva civililor şi a bunurilor civile''.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), aproape 330 de civili au fost ucişi în bombardamentele din Alep în perioada 22 aprilie — 5 mai.

Pe 28 aprilie, bombardarea unui spital susţinut de către organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) s-a soldat cu circa treizeci de morţi. Atacul întreprins asupra unei tabere de persoane strămutate la frontiera turcă s-a soldat săptămâna trecută cu 28 de morţi, inclusiv femei şi copii.

Potrivit Reuters, organizaţia neguvernamentală Amnesty International a afirmat la rândul său vineri că s-ar putea ca grupări insurgente siriene să fi comis crime de război în bombardamentele lor puternice împotriva unei zone sub control kurd din oraşul Alep, situat în nordul Siriei.

Amnesty a precizat că a strâns dovezi privind uciderea a zeci de civili în atacuri comise fără discriminare asupra cartierului Sheikh Maqsoud, din fostul centru comercial al Siriei, care este divizat în mare parte între guvern şi rebeli.

Războiul din Siria, în care s-au înregistrat peste 270.000 de morţi, a determinat refugierea mai multor milioane de persoane de la începutul său în martie 2011, provocând un dezastru umanitar care a ajuns la porţile Europei.
GISS a fost înfiinţat în toamna lui 2015 la Viena şi este format din 17 ţări şi trei organizaţii multilaterale, susţinute de către opoziţia siriană şi regimul de la Damasc. Grupul este coprezidat de Rusia şi SUA şi din el fac parte, de asemenea, Iranul, Arabia Saudită şi puterile europene.