Cotidianul Australian Financial Review a făcut această dezvăluire joi, la câteva zile după publicarea on-line a circa 200.000 de documente "Panama Papers" pe site-ul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). 

La începutul anilor 1990, fostul bancher multimilionar a fost timp de doi ani director al firmei Star Technology Service Limited, înregistrată în Insulele Virgine Britanice de cabinetul panamez de avocatură Mossack Fonseca. 

A recurge la societăţi offshore nu este ilegal în sine, iar prim-ministrul australian a dezminţit orice comportament inadecvat. 

„Pot să vă spun că, aşa cum este recunoscut şi în articol, nu a existat absolut nicio ilegalitate", a declarat el presei la Melbourne, unde se afla în campanie în vederea alegerilor legislative anticipate de la 2 iulie care se anunţă strânse. 

„Nu este nimic nou. Firma în cauză era o filială a unei societăţi cotate în Australia", a adăugat el. 

Potrivit Australian Financial Review, Malcolm Turnbull şi fostul premier al statului Noul Wales de Sud Neville Wran au intrat în consiliul de administraţie al societăţii în octombrie 1993, în vederea dezvoltării unei mine de aur din Siberia, numită Suhoi Log. 

Cei doi au demisionat în 1995, iar firma a dat faliment în 1998. 

Întrebat de jurnalişti dacă societatea a plătit vreodată impozite în Australia, Malcolm Turnbull a răspuns că ar fi făcut acest lucru, dacă ar fi obţinut beneficii. 

„Dacă ar fi realizat beneficii, ceea ce din nefericire nu s-a întâmplat, fără îndoială ar fi plătit impozite în Australia", a spus el. 

Aceste dezvăluiri nu îl acuză pe premier, dar măresc presiunea care apasă asupra lui, în contextul în care sondajele anunţă o luptă strânsă între actualul guvern conservator şi opoziţia laburistă condusă de Bill Shorten pentru parlamentarele din iulie. 

La începutul lunii aprilie, dezvăluirile „Panama Papers" au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii şi a dus la demisia premierului islandez şi a unui ministru spaniol.